De jacht op de stroper is geopend.

Artikel de Gelderlander 22-10-2022.
De jacht op de stroper is geopend: ‘Best wel heftige criminaliteit’ die je in de hele regio tegenkomt
MILL – Nachtelijke schoten in het bos: dat moeten stropers zijn. Maar over wie heb je het dan? Meestal laten ze zich moeilijk vangen. Deze week lukte het.
Frank Houtappels 22-10-22, 09:03 Laatste update: 22-10-22, 10:38
Denk ‘stroper’ en je ziet een man in een waxjas, dampende dubbelloops over de schouder en een natte fazant of haas in de hand. Dat archetype, de avontuurlijke amateur, een illegale hobbyjager: die bestaat, zegt Ger van Hout, regiomanager van jagersvereniging Gelderland.
Lees ook
Politie rijdt stropers klem in Mill: vier verdachten gepakt, vijfde op de vlucht
Politie rijdt stropers klem in Mill: vier verdachten gepakt, vijfde op de vlucht
Maar meestal heb je met andere mensen te maken.
Vijftien hazen in een zak
’s Nachts jagen is bij wet verboden. Jagen zonder jachtakte is verboden. Wie toch zonder akte in de nacht op jacht gaat, is een stroper. Maar stropers vangen? Dat is lastig. En gevaarlijk, bleek afgelopen week maar weer.
Politie en opsporingsambtenaren waren zondagnacht een groep stropers op het spoor in de weilanden van Mill. Bij een vluchtpoging ramden de stropers de auto van de politie en de terreinwagen van opsporingsambtenaren. Vier mannen uit Helmond, Den Bosch en Eindhoven werden aangehouden, een vijfde kon ontkomen. Op de achterbank van de verkreukelde VW Golf vond de politie een tas met vijftien hazen. De mannen worden verdacht van dierenmishandeling en het overtreden van de Wet natuurbescherming. Na verhoor zijn ze deze week vrijgelaten.
Een voertuig van de politie en een auto van de vermoedelijke
Het is, zegt Peter Schoone, de enige manier om stropers te stoppen: met een gecoördineerde actie. Als voorzitter van wildbeheereenheid de Overlaat, de eenheid in dit gebied, kent hij het probleem maar al te goed. ,,Je moet mankracht en materieel hebben. Vaak hebben stropers tegenwoordig ook van die terreinwagens. Daar moet je niet met een Kiaatje op afkomen. Het escaleert dus.”
Ieder jaar wordt er meer gestroopt, merkte de toenmalige gemeente Mill en Sint Hubert vorig jaar. De gemeente riep inwoners op signalen van stroperij te melden. Dat er nu, een jaar later, vier stropers konden worden gepakt, is een rechtstreeks gevolg van die oproep, zegt Schoone. ,,Ik heb ook niet de illusie dat het met deze aanhoudingen is opgelost. Het vergt nogal wat inspanning om ze te pakken. Nachtelijk postwerk. Daarom proberen we eerst meldingen te krijgen van de bevolking, en dan kijken we: dáár hebben we de beste kans om te scoren.”
‘Best wel heftige criminaliteit’
Dat is het probleem, zegt ook Ger van Hout: dit soort mannen kun je in het hele land tegenkomen. Hij heeft zelfs het vermoeden dat hij weet wie de daders van afgelopen week zijn. Herkent in ieder geval de methode: ‘lange honden’ (hazewindhonden) loslaten op hazen. Soms gaat het stropers niet eens om de buit, maar sluiten ze weddenschappen af: welke hond verscheurt de eerste haas?
Het komt geregeld voor, zegt hij. Vooral ook in het Land van Maas en Waal. In de jacht op de stroper werkt de jagersvereniging samen met de wildbeheereenheden: West Maas en Waal, Bommelerwaard, Wijchen en Waal en Land van Gelre (Nijmegen, Berg en Dal, Heumen en Wijchen). ,,Maar wij hebben ze nog niet kunnen betrappen.”
Hij noemt stroperij ‘best wel heftige criminaliteit’, onder meer omdat getuigen ervan geregeld worden geïntimideerd. De jachtopzichters van de jagersvereniging zijn daarom uitgerust met een dienstwapen dat ze in bruikleen hebben van de politie, zegt hij. ,,Want deze jongens deinzen nergens voor terug.”
Speldenprikjes
In Brabant wordt het buitengebied gecontroleerd door Samen Sterk in Brabant, een samenwerking van verschillende overheden, natuurorganisaties en grondeigenaren. Groene boa’s (opsporingsambtenaren) proberen stropers, dumpers en wildcrossers te stoppen. Eerder deze maand klaagden ze in deze krant dat ze hooguit ‘speldenprikjes’ kunnen uitdelen aan criminelen. Handhaving en toezicht zijn nog te veel versnipperd, zeggen ze. Veel groene boa’s zijn ook ontevreden over hun wapenuitrusting. De meesten hebben alleen een korte wapenstok, handboeien en een busje pepperspray. ,,Er zijn tientallen mannen die wekelijks op pad gaan”, zegt een groene boa. ,,Zulke mannen deinzen niet terug voor geweld, dus daar ga je zonder vuurwapen niet achteraan.”