31 december 2015:
Jaaroverzicht 2015
Het jaar 2015 is overgegaan in 2016. Bij zo’n gebeurtenis is het altijd gebruikelijk terug te kijken naar wat geweest is in het afgelopen jaar. De NVAW kan terugkijken op een mooi en gezond jaar, in het totaal zijn er 24 honden gecastreerd. Dit hebben we mede dankzij u, onze vaste donateurs, eenmalige donateurs en alle andere die de NVAW steunen, kunnen realiseren. Allen hartelijk bedankt namens de vrijwilligers en het bestuur.
31 december 2015:
Vertrek Mieke: Enige tijd geleden heeft ze aangegeven dat het haar teveel wordt, derhalve gaat Mieke op eigen kracht en tempo verder voor de honden in nood. Sinds de oprichting van de NVAW heeft Mieke zich met verve ingezet als secretaris van de NVAW. Daarnaast was Mieke te vinden op menig evenement met het kraampje, organiseerde ze de veilingen en was aanwezig bij o.a. Dierenlot. Als extraatje hebben zij en haar man Paul een nieuwe website voor de NVAW gemaakt, welke snel in gebruik genomen zal gaan worden. Onze dank is groot daarvoor. Wij zullen Mieke’s tomeloze inzet missen, maar wensen haar alle goeds met haar missie. Mieke, heel hartelijk dank voor alles wat je voor de NVAW hebt gedaan en je warme hart dat zal blijven kloppen voor de Nederlandse windhonden in nood. Ook Paul willen we hartelijk danken voor het bouwen van beide websites. Karin, de zus van Mieke, mogen we natuurlijk ook niet vergeten te danken voor haar inzet tijdens de evenementen achter de kraam.
Bestuur en vrijwilligers.
13 december 2015:
Nog even en dan is het weer zover en bedenk je het is er eerder dan officieel mag! VUURWERK. Vuurwerk is voor veel dieren een grote kwelling.
Hier volgen diverse tips:
– Laat uw hond aangelijnd uit, ook als deze gewend is los te lopen.
– Doe dit liever een paar keer kort, dan minder en langer vol stress.
– Laat uw hond uit op tijden dat er weinig vuurwerk wordt afgestoken.
– Blijf rustig als het knalt, laat de hond even herstellen, loop rustig door, anders bevestigt u de angst.
– Ondersteun uw hond in huis door deze niet alleen te laten. Straal rust en vertrouwen uit.
– Sluit s’ avonds de gordijnen.
– Zet het geluid van de radio of tv harder.
– Zorg ervoor dat deuren naar buiten goed dicht zijn en houd ze dicht.
– Leg een deken over de bench of uw hond.
– Erg angstige honden kunt u inbakenen in het zogeheten “Thundershirt”.
– Een goedkoop alternatief voor inbakenen kan met een breed rekverband, zie bijgevoegde afbeelding.
– Vraag uw dierenarts advies voor de geschikte medicatie als ondersteuning.
Laat u echter geen Vetranquil voorschrijven. En koop geen huismiddeltjes op eigen gelegenheid buiten advies om van uw dierenarts..
– Sommige honden hebben baat bij training met een vuurwerk- cd. Let daarop goed op de reacties van uw hond.
– Er zijn vakantieparken waar honden welkom zijn en een algeheel vuurwerk verbod is.
– U kunt uw hond ook onderbrengen bij een afgelegen pension, waar vuurwerk niet of nauwelijks wordt waargenomen.
Met deze tips hopen wij dat de jaarwisseling rustig voor u, uw dierbaren en de viervoeters zal verlopen.
9 november 2015
De NVAW heeft de mogelijkheid gekregen een presentatie te geven tijdens het 10e Landelijke Congres Dierenhulpverlening van Dierenlot zaterdag 7 november jl. in Gorinchem. Er is uitleg gegeven over het werk van de NVAW en de intentie van het belang van castratie van gevonden windhonden. Door het bijhouden van een database konden er ook getallen genoemd worden van de afgelopen twee jaar. Het aantal gevonden- en gecastreerde windhonden en windhonden ter adoptie in een asiel. Ook de procedure van een dier dat gevonden wordt, de 14 dagen dat de rechtmatige eigenaar het dier op kan halen en het eigendom worden van het asiel is besproken. Tevens is er in het kort uitleg gegeven hoe het stropen met “lange honden” in zijn werk gaat. Het was dan ook zeer de moeite waard. Tijdens het vragenrondje bleek wederom dat er nog steeds mensen zijn die geen kennis hebben van het illegaal stropen met “lange honden” in Nederland. Door bijdrage te mogen leveren aan het congres is er een cheque van 250 euro uitgereikt aan de NVAW! Tevens werd er een bedrag uitgekeerd van 100.000,- euro dat verdeeld gaat worden onder alle aanwezige dierenorganisaties van deze dag.
8 november 2015
15 Oktober is de datum van de opening van het jachtseizoen. Dit wordt veelal gevierd met de St. Hubertus- slipjacht, een spel van ruiters en honden die een geurspoor van een “vos” volgen. Dit geurspoor wordt gemaakt door lappen gedrenkt in vossen urine en mest voortgetrokken door de sliptrekkers op de wijze waarop een vos zich beweegt. Aan het einde van de slipjacht is de kill daar ligt een koeienpens voor de honden en hebben ze de “vos” gevangen. Tijdens het jachtseizoen zijn er regels en afspraken, afspraken waar men zich aan moet houden en bij overtreding gestraft zal worden. In Nederland is er nog een andere tak van jagen erg populair, een verboden tak en wel het stropen. Stropen wordt al eeuwen gedaan, vroeger om zelf wat te kunnen eten en wat extra geld te verdienen door het klein wild te verkopen. Het stropen van vroeger is niet meer te vergelijken met het stropen van nu of de reden waarvoor. De huidige stropers trotseren wetten en regels en werken in goed georganiseerde groepen. Natuurgebieden worden leeg gestroopt met als gevolg dat Fauna en Flora zwaar beschadigd worden. Daarbij gebruiken zij windhonden, vaak kruisingen om veel fysieke kracht en uithoudingsvermogen in de hond te krijgen. Deze honden worden ook wel “lange honden” genoemd. De honden zijn erg belangrijk voor de stropers, hun status binnen de groep hangt af van hun hond. Wat je niet zou geloven als je de omstandigheden ziet waaronder deze honden vaak gehouden worden. Dat de stropers goed georganiseerd zijn blijkt uit de wijze van het gaan stropen. Het zijn goed voorbereide acties. Er wordt voorwerk gedaan, gekeken waar een geschikte locatie is en de stropers schromen niet daar vele kilometers voor te rijden. Binnen de groep zijn er de meelopers, deze worden ingezet om de omgeving te verkennen en op wacht te staan om bij onraad alarm te slaan of de stropers te beschermen. De auto’s zijn aangepast, behalen hoge snelheden, ramen geblindeerd en verstralers aangebracht, lichtbakken aan boord. Met deze verstralers en lichtbakken schijnen ze het land af en een haas, konijn of ree wordt verblind, blijft staan. De stroper hitst de lange hond op en die gaat er met al zijn kracht achteraan. Het klein wild heeft geen schijn van kans ten opzichte van deze lange honden. De lange hond die het snelste de prooi vangt en dood is “de hond” men wil er graag mee fokken en ook daar is veel geld en status mee gemoeid. Het gevangen wild wordt verkocht.
15 Oktober opening van het jachtseizoen, een seizoen dat voor stropers niet geld. Ze zijn nu wel actiever, de avonden vallen vroeger in, de herfst kondigt zich aan. Het waait, regent, daardoor hoort en ruikt het klein wild minder in zijn omgeving en schrikt niet zo snel op. Alleen het stropen met verstralers en lichtbakken kan hen verraden. Ze moeten vaker vluchten omdat ze gezien worden en laten hun lange honden in een dergelijk geval achter. Het is nu zaak dat ze niet gepakt worden, de hond komen ze de andere dag wel ophalen. Soms verloopt een lange hond zich en vertrekt de stroper in zo’n situatie zonder zijn hond. Als de lange hond het geluk heeft om gevonden te worden komt deze terecht in een Dierenopvang en een stroper zal hem daar niet snel komen ophalen. De uiterlijke kenmerken van de lange hond verraad zijn afkomst al en ze moeten voor de hond betalen afhankelijk van de duur van het verblijf aldaar. Het is nu begin november en de eerste lange honden zijn de afgelopen weken al gemeld zijnde gevonden. Mensen kijk niet weg, ziet of hoort u iets dat niet klopt: Bel 112.Haal het stropen uit de duisternis, help daarmee de niet alleen Flora en Fauna maar ook de “lange honden”.
4 september 2015
Er is momenteel veel te doen over de ”buitengebieden”. Hieronder een filmpje daarover:,
http://www.npo.nl/een…/31-08-2015/AT_2037349/POMS_AT_1847752 Bij 12.19 minuten “oude beelden” met …….Windhonden.
23 augustus 2015
Onderstaand een stukje geschreven door dieren Opvang Breda….Afgedankte windhonden.
Ieder jaar opnieuw worden wij, maar ook veel andere asielen, weer met diverse gevallen geconfronteerd: gedumpte windhondjes, niet zelden in een slechte fysieke of mentale conditie. Vrijwel nooit gechipt of zonder kloppende registratie daarvan en vermoedelijk gebruikt voor stroperij. Dit soort honden zijn immers van nature razend snel. Worden ze ziek, zijn ze niet zo goed (meer) in jagen of geschikt voor pups, dan rest kennelijk dumping. Wij zetten ons in om deze dieren waar nodig op te knappen en te herplaatsen in een liefdevolle omgeving bij mensen die verstand hebben van dit type hond of bereid zijn zich daarin te verdiepen. We krijgen daarbij hulp van de Nederlandse Vereniging Asiel Windhonden (NVAW.nl). Zij brengen deze dieren extra onder de aandacht én doneren waar mogelijk een bedrag voor castratie of sterilisatie. Dit om te verzekeren dat deze honden niet opnieuw, al dan niet via een omweg, in verkeerde handen vallen. Gebleken is namelijk dat gecastreerde of gesteriliseerde honden bij stropers niet in trek zijn.
14 juli 2015
Regelmatig worden we met trieste, intrieste beelden geconfronteerd van windhonden uit het buitenland. In veel landen gebruiken jagers deze honden en na het jachtseizoen worden ze massaal gedropt. Wat pakt het beeld je dan vast als er hier, in ons eigen land, windhonden worden gevonden die de woorden “geluk en warmte” niet kennen. Steeds vaker worden we geconfronteerd met wat er zich in ons eigen land in de duisternis afspeelt, beelden die er niet om liegen. Beelden van angstige, verwaarloosde gevonden windhonden, niet gesocialiseerd, nooit binnen gezeten. Beelden van overleden honden, gevonden in een kanaal of op de hei. We zien wat er in het buitenland gebeurd en hebben nauwelijks weet van hetzelfde hondenleed in Nederland. In ons eigen land wordt eveneens met windhonden gestroopt, dat echter moeilijk te traceren is omdat het zich allemaal in de duisternis afspeelt maar evengoed een strafbaar feit. Zie of hoor je iets dat niet klopt meld het bij de politie of dierenpolitie. De NVAW zou hier ook graag een melding van hebben, zodat we de database, gebieden waar gestroopt wordt, up to date kunnen houden. Er zijn helaas nog teveel instantie’s die dit dierenleed onderkennen en zelfs ontkennen. Laat ook in Nederland deze dieren niet in de steek.
12 juli 2015
Zoals iedereen inmiddels wel weet biedt de NVAW de asielen aan de castratie van windhonden te vergoeden. Nu is dat bij de reuen wel duidelijk te zien of dit niet of wel al gebeurd is. Bij de teefjes is dat een ander verhaal, van de buitenkant is dan niet altijd een litteken te zien. De dierenarts zal een onderzoek kunnen doen door bloed af te nemen. Zijn de eierstokken actief dan zal men in het bloed een hoge hormoonspiegel aantreffen, daaruit kan men dan concluderen dat de hond niet gecastreerd is. Als de eierstokken totaal in rust zijn is er geen verschil tussen een niet gecastreerde en een gecastreerde teef. De dierenarts kan een echo maken maar ook daarbij geen 100 % zekerheid. Lastig te onderzoeken dus en blijft het afwachten tot de natuur laat zien hoe het zit door loops te worden of niet. Afwachten in een asiel terwijl er een adoptant is hoeft natuurlijk niet! De NVAW biedt de adoptanten aan om de helft van de castratie kosten te vergoeden. En daar is onlangs 2 keer gebruik van gemaakt. Channa en Faith, voorheen Tess en Wizzle, beide afkomstig uit asiel de Doornakker, zijn na hun adoptie gecastreerd.
11 februari 2015
Inbakeren
Sommige mensen vinden of lijkt het niks, anderen hebben goede resultaten geboekt met inbakeren van hun hond. Dit wordt toegepast bij honden die bijvoorbeeld bang zijn voor onweer, nervositeit tot stress, angst voor autorijden (wagenziekte ) dan wel angst voor vuurwerk. Wie niet waagt, wie niet wint. Men hoeft niet meteen een thundershirt aan te schaffen, men kan ook een pyama of huispak proberen. Een thundershirt dient strak te zitten en kan daardoor gaan broeien, vaak is het al voldoende dat een bange hond iets om zich heen voelt en dat als beschermend ervaart. Daarvoor zijn dus de pyama of het huispak zeer geschikt, tevens ervaren de meeste honden het vasthouden van hun eigen lichaamstemperatuur als aangenaam. Een uitzondering zou een hond met een dikke vacht kunnen zijn, maar dat spreekt voor zich. Mocht u betreffende deze informatie een probleem herkennen dan kunt u via de NVAW een op maat gemaakte pyama of huispak bestellen en voor buiten een jasje. Zelfs een op maat gemaakt ontsnappingproof tuig kan de hond als beschermend ervaren, welke eveneens te bestellen is via de NVAW.
21 januari 2015
Het nieuwe jaar is de NVAW goed ingegaan. Er zijn al diverse aanvragen voor een castratie van asiel windhonden binnen gekomen en uitgevoerd. En wat is het dan fijn om dit bericht van www.greyhoundfriends.nl/ te lezen: “Wij gaan ook in 2015 door met de ondersteuning”.
23 november 2014
Het kan! Je kunt als verenigingen en stichtingen samenwerken! Dat heeft de NVAW de afgelopen weken weer mogen ondervinden en ….. het beviel. Het bevalt zelfs zo goed dat we blijven samenwerken op het gebied van asiel windhonden van eigen bodem. De NVAW werd onlangs door een asiel benaderd over een familie windhond. Ze waren met 7 leden en zochten een onderkomen. Daar de NVAW geen opvang verzorgt en kan bieden werd er even nagedacht en meteen actie ondernomen. Na wat telefoontjes konden er afspraken gemaakt gaan worden door de juiste personen aan elkaar te koppelen, zodat de lijn kort bleef. Dan is de grote dag daar van de verhuizing en iedereen houd nog even de adem in, gaat het lukken. En het is gelukt, waar een wil is is een weg, zo zie je dat het kan. Door de goede samenwerking van de eigenaar en dierenasiel medewerker Rochelle is de windhonden familie verhuisd op weg naar een goede toekomst.
GINN en de NVAW slaan de handen in elkaar met betrekking tot de kosten van de castratie van de Nederlandse asiel windhonden die bij hen in de opvang komen.
13 september 2014
De asielwindhond is vaak een windhond die niet gewend is aan een thuissituatie. Deze honden leven in kennels zomer en winter en hebben vaak een huis niet eerder aan de binnenkant gezien. Deze honden hebben een groot aanpassingsvermogen en het gebeurd dan ook zelden dat er een probleem optreedt als deze geadopteerd worden vanuit een asiel. Mocht er zich toch een probleem voordoen hebben wij een ervaringsdeskundige die u met raad en daad bij kan staan met een eventueel probleem. Aarzel niet om contact met ons op te nemen want vaak is het probleem oplosbaar waardoor zowel de hond als het gezin kunnen genieten van elkaar. Stuur uw vraag naar info@nvaw.nl en wij helpen u graag.
1 september 2014
De NVAW is blij haar eenjarig bestaan te mogen vieren. Er is hard gewerkt in het afgelopen jaar en het was daarom in alle opzichten een leerzaam jaar. In dat jaar is gebleken dat vele mensen en instanties geen kennis hebben dat er in Nederland met windhonden, ook wel lange honden genoemd, gestroopt wordt op klein wild. Dat deze honden, als ze niet voldoen aan de wensen van de stroper, aan hun lot worden overgelaten of erger. Langzaam maar zeker dringt het bij de asielen door dat de NVAW ze in feite een cadeau aanbiedt in de vorm van de totale vergoeding van de castratiekosten voor deze groep honden. De NVAW biedt de asielen tevens aan de hond via de website en facebook pagina te delen en verder geen bemoeienis met de hond te willen hebben. Over het algemeen wordt het door hen zeer gewaardeerd wat de NVAW doet. In september 2013 zijn we begonnen en tot op heden heeft de NVAW van 19 asielwindhonden de kosten van de castratie mogen en kunnen vergoeden. Door het onverwachte succes moest de NVAW in maart de noodklokluiden omdat de bodem van de kas in zicht kwam en er nog asielwindhonden geholpen mochten worden. Het luiden van de noodklok heeft voor de NVAW goede dingen met zich meegebracht. Eenmalige donaties, donateurs en de ook drie Stichtingen boden hun hulp. De NVAW is hier ieder erg dankbaar voor. Tevens werft de NVAW gelden uit het verkopen van allerlei producten tijdens evenementen, op de website en facebook pagina van de NVAW. De producten zijn divers en bestaan uit Hebbedingen, sculpturen van windhonden, windhond tuigen, martingale halsbanden en diversen op maat gemaakte hondenkleding. Op de achtergrond werkt de NVAW hard om officiële instanties en de politiek op de hoogte te brengen en houden van de problematiek van het stropen met honden in Nederland met alle gevolgen voor de fauna en flora. Dit vergt lang en gedegen onderzoek en het opzetten van een betrouwbaar netwerk om informatie in te winnen. Het was dan ook onaangenaam verrassend te constateren dat men niet of weinig op de hoogte is van deze problematiek. De NVAW wordt gesterkt door de ontwikkelingen en maakt zich daardoor sterk voor deze honden, zij hebben er niet voor gekozen.Om dat te mogen blijven doen vraagt de NVAW u haar te steunen, wordt donateur of vrijwilliger. Samen staan we sterk.
Hartelijk dank, Bestuur Nederlandse Vereniging AsielWindhonden.
28 juni 2014
De NVAW zit niet stil achter de schermen. Er worden contacten opgebouwd met asielen in Nederland, er wordt hard gewerkt voor inkomsten door het aanbieden van producten. En inmiddels is er een goed netwerk aan het ontstaan met instanties die informatie kunnen verstrekken over het stropen met windhonden of wel lange honden zoals ze daar genoemd worden. Dan merk je ook hoe “lastig” dit onderwerp is. Vaak worden er geen meldingen gemaakt van het stropen omdat men denkt er wordt toch niets aan gedaan of men kijkt liever even de andere kant op want men is terughoudend voor de stropers die men tegenkomt. Helemaal begrijpelijk in sommige gevallen, wel erg jammer want zo krijg je nooit grip op het stropen, de gebieden waar gestroopt wordt binnen Nederland niet in kaart, ook de frequentie van het stropen niet duidelijk. De BOA’s registreren in het BOA registratie systeem, BRS, alleen is dat niet voor een ieder in te zien en als gemachtigde dien je verantwoording af te kunnen leggen anders ben je strafbaar. Het maakt het er bij de speurtochten van de NVAW niet makkelijker op, wel steeds interessanter, stapje voor stapje komen er gegevens binnen als je maar geduld hebt.
Al deze vergaarde gegevens kwamen onlangs goed van pas toen we na het luiden van de noodklok in contact kwamen met DutchGaloLobby. Zij boden hun diensten aan en samen hebben we onze krachten gebundeld en het eind resultaat was het kunnen aanbieden van een presentatie in Den Haag aan de PVV en de PvD over het stropen met lange honden in Nederland, namens DutchGalgoLobby en de NVAW.
Het was een zware “kluif” om goed en juist in beeld te krijgen wat er allemaal gebeurd. Een eerlijk en duidelijke presentatie is het geworden en we hopen dat we het stropen met de lange honden op deze wijze weer onder de aandacht hebben kunnen brengen. We willen DutchGalgoLobby ook hartelijk danken voor wat zij hebben gedaan. Op hun website kun je het verslag van deze presentatie lezen, http://www.dutchgalgolobby.org/Acties/acties.htm
We zijn nog niet klaar, nog lang niet klaar.
Er moet nog veel meer gedaan worden en we zitten niet stil, gaan verder, verder met vechten voor deze vergeten groep honden in Nederland ook al lopen we geregeld hard tegen hoge dikke muren aan. Dit stimuleert ons gelukkig om door te gaan, zelfs een tandje bij te zetten! En jullie kunnen daar ook een steentje aan meedragen, niet aan die muur, maar aan de illegale sport het stropen met lange honden, door melding te maken bij het signaleren van stropen in het gebied waar je woont. Signalen zijn sporen die erop duiden, dat men met ( meerdere) auto’s over pas ingezaaide akkers of weilanden gereden heeft, bij deze “autostroperij” wordt veelvuldig gebruik gemaakt van lange honden , het zien van het ver stralende licht afkomstig van de lichtbakken. Misschien denk jij nu ook: Wat heeft dat voor een zin er wordt niets mee gedaan! Wij weten dat er wel degelijk iets mee gedaan wordt. Hoe meer meldingen er uit een gebied binnenkomen , hoe duidelijker het stropen in beeld komt en dan moet men er iets aan doen. Het melden bij politie kan anoniem of op naam.
27 juni 2014
In maart jl. plaatsten de NVAW een oproep, de noodklok werd geluid! Het enorme succes werd de NVAW bijna financieel fataal. Gelukkig bracht deze oproep van alle goeds en kon er doorgegaan worden met dit nobele initiatief, de asielen aanbieden om windhonden te castreren op kosten van de NVAW en daarmee voorkomen dat deze honden in het stropers circuit terechtkomen, als deze geadopteerd worden vanuit het asiel. Er werd gereageerd in vormen van donaties en donateurs. Daar is de NVAW een ieder die zich aangetrokken voelt tot deze doelgroep en de NVAW steunt, erg dankbaar voor. De NVAW benaderde ook collega verenigingen, stichtingen die zich inzetten voor windhonden uit andere landen. De reacties waren divers, lagen ver uiteen, van niets, tot iets, tot meer en veel. De NVAW kreeg een mooie donatie van GINN. Greyhound Friends NL deed een zeer mooi aanbod en de volgers van de NVAW kunnen de komende castraties ook zien dat zij daaraan bijdragen. Een heel mooi en warm gebaar van collega stichtingen die laten zien dat je ook samen kunt werken, dat je je samen kunt inzetten voor deze vergeten groep. De castraties van Morris, Hunter en Cheetah worden mede gefinancierd door Greyhound Friends NL.
13 april 2014
Ook de teven worden gecastreerd.
Een teefje wordt gedurende haar hele leven loops, gemiddeld 2x per jaar. De eerste loopsheid komt op een leeftijd van 6 – 12 maanden; bij kleine rassen eerder dan bij grote. Een loopsheid duurt meestal 3 weken; dit is de periode dat ze vruchtbaar is, meestal optimaal rond de 11e – 13e dag na het begin van de loopsheidbloeding. Na de loopsheid kan een teef schijndrachtig worden: ze gedraagt zich dan alsof ze een nestje gaat krijgen: de melkklieren kunnen sterk opzwellen en melk produceren, en ook in het gedrag kunnen veranderingen optreden.
Bij een castratie worden de eierstokken uit de buik verwijderd. Met nadruk wordt hier gesproken over een castratie, zouden we immers een sterilisatie uitvoeren (alleen afbinden van de eileiders), dan zou ze nog steeds loops worden. Normaliter blijft de baarmoeder bij een castratie zitten, het verwijderen hiervan biedt geen voordelen maar betekent wel een langere operatietijd en wat meer napijn na de operatie.
Voordelen van een castratie zijn :
*een teefje wordt niet meer loops, dus geen bloedverlies meer en geen kans op een ongewenste dekking en een ongewenst nestje
*een veel kleinere kans op het ontstaan van melkklier-gezwellen. Door de castratie op jonge leeftijd uit te voeren (2 maanden vóór of na de 1e loopsheid) wordt deze kans tot vrijwel nul gereduceerd.
*ze wordt niet meer schijnzwanger en kan geen baarmoederontsteking meer krijgen
*de kans op het krijgen van suikerziekte wordt een stuk kleiner
Nadelen van een castratie zijn :
*een grotere kans op het ontstaan van overgewicht: de hoeveelheid voer moet na de castratie daarom vaak met 10-20% verminderd worden
*net als elke operatie heeft ook de castratie een (zéér gering) narcose-risico; met de huidige narcose middelen (waarbij ook gasnarcose met zuurstoftoediening wordt gebruikt) is dit risico echter zéér klein (en dat geldt voor elk ras)
*bij niet-gladharige honden kan de vacht wolliger worden
*met name bij honden zwaarder dan 20 kg wordt de kans op het optreden van urine-incontinentie door de castratie iets groter (maar blijft beperkt tot 1%). Dat betekent met name dat ze liggend/slapend (druppeltjes) urine kunnen verliezen. Als dit optreedt is het gelukkig echter meestal prima te verhelpen met medicijnen.
De meeste dierenartsen adviseren om een teefje op de leeftijd van 6 maanden te laten castreren (dus vóór de eerste loopsheid), maar het kan dus ook 2 maanden na de 1e loopsheid; uit wetenschappelijk oogpunt is het beiden goed. Onze ervaring is wel dat jongere honden nog net iets sneller herstellen van de operatie dan oudere honden. Het kleine buikwondje wordt meestal met oplosbaar hechtmateriaal gesloten, als het teefje er niet aan likt geneest dit wondje normaliter zonder problemen: als de operatie ‘s ochtends plaatsvindt eten de meeste teefjes ‘s avonds al weer! Een dergelijke operatie is dus absoluut niet vergelijkbaar met een buikoperatie bij de mens, die erg pijnlijk kan zijn en een flinke herstelperiode vergt. Bij mensen wordt dit daarom met sterke voorkeur door een kijk-operatie gedaan (laparoscopie), maar bij een hond is het voordeel van een dergelijke operatiewijze gering. Ze hebben immers dezelfde narcose nodig , en bij een laparoscopie is dan ook nog beademing nodig omdat de buik met kooldioxide gas op spanning wordt gebracht; juist dit veroorzaakt bij ongeveer 1 op de 30 honden nog een week lang buikpijn.
Bron: Drs. J.G.Neuteboom.
www.dierenkliniekheythuysen.nl
13 april 2014
Na onze oproep of stichtingen mee wilde helpen in de vorm van een donatie zodat we ons werk voort kunnen zetten hebben we donaties van GINN en Greyhound Friends binnen gekregen waar we even stil van waren. We kunnen weer een aantal asielwindhonden te helpen Fijn dat deze stichtingen zich ook bekommeren om het welzijn van onze Nederlandse windhonden, heel hartelijk dank.
2 april 2014
Weken van onzekerheid, ondergedoken leven. Dan krijg je weer een identiteit, mag je er weer zijn, hetzij nog teruggetrokken. Aan die periode is nu een eind gekomen. Je mag gezien worden en je mag er helemaal zijn Speedy! Voorbij is een leven dat iedereen snel vergeten wil. Een mooie toekomst staat voor de deur. Gesteriliseerd, geadopteerd, twee speelkameraadjes wat wil je nog meer. Het ga je goed Speedy.
De NVAW is ook buiten beeld actief bezig met het beschermen van windhonden.
27 maart 2014
MAYDAY.
Op dit moment vliegen de stropertjes de asielen binnen, meestal worden ze binnen de 14 dagen niet opgehaald en dan komt de NVAW officieel in beeld. Onofficieel is er vaak al contact geweest. De NVAW slaat aan, maar de bodem van de kas raakt helaas akelig zichtbaar.
Achter de schermen werken we als paarden voor “onze “ honden, gelukkig komen er enkele evenementen aan en in mei een nieuwe veiling, dit keer via facebook zodat het bereik nog groter is.
Maar het water staat ons aan de lippen en we kunnen niet anders dan een beroep op u doen voor een eenmalige donatie of een donateurschap vanaf € 2,50 per maand tot €10,- per maand.
We willen zo graag structureel onze stropertjes van eigen bodem blijven helpen en hopen dat u de ernst van de situatie inziet.Onze bankgegevens zijn: NVAW, bankrekeningnummer NL20TRIO0197709540, aanvullende info donateurschap is te lezen onder kopje “Donateur worden?”
Neemt u ook een kijkje in onze winkel? Steun alstublieft, lieve dierenvrienden!
Een bezorgde groet van Carina, Mieke en Peter.
14 maart 2014
Dierenopvang ‘t Noordbroek heeft Sisley in het asiel zitten en onderstaand stukje hebben zij op hun site geschreven over de NVAW, heel hartelijk dank voor dit mooie bericht.
Sisley is afgelopen week gesteriliseerd. Toen ze nog maar net op onze site stond werd ze gezien door de Stichting Nederlandse Vereniging Asiel Windhonden (www.nvaw.nl), een stichting die ontzettend veel goeds doet voor deze kwetsbare groep honden waarachter een wereld van (onbekend) leed schuil gaat. Voor meer informatie hieromtrent verwijzen wij u naar de site. Sisley werd op kosten van de nvaw gesteriliseerd, onze dank hiervoor is groot! Door ‘gewoon’ te voorzien en te doen bewijst de stichting deze windhonden groep en de asielen een hele grote dienst! Fantastisch!
28 januari 2014
Er is een artikel over de NVAW in het blad ”Hart voor dieren” geplaatst, met dank aan de redactie!
3 januari 2014
Een goed begin voor 2014, we hebben de ANBI status!
Een ANBI hoeft geen erfbelasting of schenkbelasting te betalen over erfenissen en schenkingen die de ANBI ontvangt in het kader van het algemeen belang. Uitkeringen die een ANBI doet in het algemeen belang zijn vrijgesteld van schenkbelasting. Als een instelling door de Belastingdienst is aangewezen als ANBI, kan een donateur giften van de inkomsten- of vennootschapsbelasting aftrekken (binnen de daarvoor geldende regels).
Enkele voorwaarden ANBI -status: De instelling moet rechtstreeks het algemeen belang dienen. De instelling mag geen winstoogmerk hebben.
31 december 2014
Het is eind december 2013 en we zijn nu 3 maanden een vereniging. Een vereniging die zich inzet voor windhonden van eigen bodem, die om welke reden dan ook in een asiel zijn terecht gekomen. In deze 3 maanden is er veel gebeurd maar nog lang niet genoeg. We hebben 5 windhonden mogen helpen. We hebben de naam NVAW bekendheid gegeven mede door een ieder die ons initiatief een warm hart toedraagt. We hebben 2 veilingen gehouden om geld in te zamelen. We hebben donaties mogen ontvangen. We hebben ook veel vragen gehad over de doelgroep, de asiel windhond. We hebben daarover zitten brainstormen en willen jullie graag laten weten dat we onze site uit gaan breiden.
Omdat we een vereniging zijn die aan het begin staat van zijn groei zijn de gelden daar ook naar. Dat houdt in dat we nu een keuze moeten maken voor welke windhond we hulp in de vorm van een castratie kunnen aanbieden. Kruising windhonden met duidelijk stropers- kenmerken hebben nu de voorrang op andere windhonden, daar zij sneller in het verkeerde circuit terecht kunnen komen. We bieden het asiel onze financiële hulp aan voor een castratie/sterilisatie en het is hun besluit om hier al dan niet gebruik van te maken.Tijdens het brainstormen hebben we het ook over de andere asiel windhonden gehad. Hoe kunnen we ook hen helpen. We gaan het kopje “Honden” aanpassen. Er komen rubrieken onder te staan en wel een rubriek windhonden die gecastreerd/gesteriliseerd zijn op kosten van de NVAW, windhonden die in asiels ter adoptie verblijven en een rubriek van windhonden die door particulieren worden aangeboden voor herplaatsing. Het asiel waar de windhond verblijft, zal persoonlijk om toestemming gevraagd worden om hun gegevens van de hond op onze site te plaatsen. Na toestemming nemen wij de tekst in het geheel over. Dit geld voor beide rubrieken waarbij de asiels betrokken zijn.
Particulieren mogen hun windhond aanbieden voor herplaatsing, gelieve contact op te nemen met info@nvaw.nl. Wij gaan ook hierin niet bemiddelen. De eigenaar schrijft een stukje over de hond en er kunnen foto’s bij geplaatst worden. Zowel voor de tekst van de asiels als van de particulieren zijn wij niet verantwoordelijk. Zo kunnen we helpen meer windhonden een toekomst te bieden. Met ingang van 2 januari 2014 zullen er een aantal toevoegingen op de site worden gezet. Link ”financieel overzicht” hieronder zal iedere drie maanden een overzicht komen te staan. 2 januari het overzicht van september tot en met december 2013. Link ”honden” zal een onderverdeling krijgen, namelijk, ”Hulp door NVAW”’hier staan de windhonden die door de NVAW zijn geholpen. ”Overigen” hier staan de windhonden die in de asielen zitten, hiermee helpen we de asielen om de honden extra onder de aandacht te brengen. ”Particulieren” Hier bieden wij de mogelijkheid de particulier die zijn/haar hond om dringende reden moeten herplaatsen te laten adverteren. Hiervoor dient een mail gestuurd te worden naar info@nvaw.nl. ”Winkel” zal met ingang van 2 januari 2014 gevuld gaan worden, met jassen, pyama’ s etc. voor uw hond, en uiteraard ook halsbanden. Met ingang van 15 januari komen hier ook de tuigen bij te staan, dit heeft nog voorwerk nodig om de juiste en degelijke onderdelen hiervoor in te kopen. Tevens zullen van dezelfde stof van deze tuigen uiteraard halsbanden verkrijgbaar zijn. Wij hopen hiermee een bijdrage te kunnen gaan leveren in het veilig stellen van de bange windhonden zodat deze niet meer kunnen ontsnappen. ”Donateurschap” U kunt donateur worden van onze Vereniging als u ons een warm hart toedraagt.
Door middel van een maandelijkse automatische overschrijving van:
€ 2,50 € 5,00 € 7,50 of € 10,- per maand kunt u ons steunen, we hebben uw hulp hard nodig. Hiervoor kunt u een automatische incasso regelen met uw bank of, indien er nog vragen zijn een mail sturen naar info@nvaw.nl onder vermelding van donateur NVAW. Wij danken u voor uw betrokkenheid.
9 december 2013
De kerstveiling is ten einde en heeft €360,50 opgebracht. Wij zijn hier heel erg blij mee en kunnen onze kas weer wat aanvullen. Iedereen die geboden heeft, heel hartelijk dank namens Peter, Carina en Mieke en uiteraard de asielwindhonden!
23 november 2013
Net heel goed nieuws gekregen uit Alkmaar, Tippie is geadopteerd. Een verhaal met een goed einde en ik hoop voor Tippie en haar eigenaar ook echt “eind goed al goed!”. Geen één schrijver, hoe goed ook, kan zo’n verhaal schrijven. Tippie’s levensverhaal is gewoonweg niet te verzinnen en het erge is dat haar levensverhaal niet verzonnen is, het was echt en echt erg.Tippie het ga je goed.
13 november 2013
Gisteren is onze Johan naar de dierenarts geweest. Na zijn chemische castratie, maar vooral toename van gewicht, was hij nu goed genoeg om een gebitsreiniging te ondergaan. Was ook heel hard nodig want zijn adoptiegezin had een vrachtwagen met spuitbussen ingeslagen om de lucht weg te krijgen thuis. Het lieve manneke stonk vreselijk uit zijn bekje. Om half vier gistermiddag konden wij het ventje ophalen na een 1 ½ uur durende ingreep. Sommige tanden en kiezen waren zo slecht, dat ze gelijk gingen afbrokkelen, maar Johan kan nu aan zijn volledige herstel gaan beginnen. Zijn eerste maaltijd na de operatie heeft hij lekker opgegeten en is daarna voldaan in zijn mandje gaan liggen slapen. In het adoptiegezin wonen 11 andere oudere honden waarbij allen iets mankeert. Ze leven er in totale harmonie met hun gebreken. Wij hebben aan dit gezin gevraagd of Johan bij hun kon komen wonen, omdat hij op ons pad kwam en daarom heeft de NVAW gemeend de dierenartskosten van Johan op zich te moeten nemen.
10 november 2013
En daar zit je dan, in een asiel binnengekomen als zwerfhond. Tippie noemen ze je en het is duidelijk aan je te zien dat je nog niet zolang geleden jongen hebt gehad. Je blijft niet lang anoniem er zijn mensen die je herkennen. Herkennen je van Marktplaats waar je getoond werd met je 8 prachtige pups om je heen.
Ze zijn allen verkocht en jij …….. jij kon ook gaan. Hard maar waar! Toen we je bericht op dierenasiel Alkmaar zagen is er meteen contact opgenomen. Een prettig contact met een goed resultaat. Je wordt woensdag 13 november gesteriliseerd op kosten van de NVAW. En er zijn zelfs al mensen die in je geïnteresseerd zijn.Tippie we wensen je een goede toekomst, slechter zul je het nooit meer treffen.
7 november 2013
Dinsdag is Johan naar de dierenarts geweest om even gewogen te worden. Guess what……..in 5 dagen tijd is het ventje 5 ons aangekomen, hoera! Plasje meegenomen, eiwitgehalte is aan de hoge kant maar niet te hoog. Omdat Johan de sterke indruk wekt aan dementie te lijden, krijgt hij nu Selgian. Daar hebben de adoptie- ouders voor 50% goede ervaringen mee en het is dus in deze de moeite van het proberen waard. A.s. dinsdag wordt zijn gebitje gesaneerd en na deze ingreep komen we weer met hopelijk goed nieuws. Zijn hart en longen zijn in prima staat en er wordt gasnarcose gebruikt, hij is dan in veilige handen.
2 november 2013
Hierbij een uitgebreide uitleg over chemische castratie:
chemische castratie bij de reu (implantaat) Wel of niet castreren? Iedere hondeneigenaar met een reu in huis komt een keer voor de keuze: laat ik mijn hond castreren of niet? Een keuze die vaak niet makkelijk is. Hoewel de ingreep niet zo groot is, laten veel eigenaren hun reu toch niet zómaar castreren. Daar moet wel een reden voor zijn. Bovendien kun je een castratie niet even ‘uitproberen’, want een chirurgische ingreep is definitief.
Tijdelijke castratie is nu mogelijk!
Sinds 2008 is in Nederland een alternatief voor chirurgische castratie beschikbaar. Dit alternatief bestaat uit een implantaat dat, net als een identificatiechip, met een naald onder de huid wordt ingebracht. Het kleine staafvormige implantaat geeft een voortdurende dosering hormoon af dat effect heeft op de productie van de geslachtshormonen van de reu. Het implantaat zorgt namelijk voor een remming van de productie van deze hormonen met als gevolg een tijdelijke onvruchtbaarheid die minstens 6 maanden duurt. Er is sinds kort ook een langwerkend implantaat met een werkzaamheid van minimaal 12 maanden.
Effecten van het implantaat
Voorafgaand aan de remming vindt een kortdurende stimulatie plaats, waardoor de testosteronconcentratie in het bloed kan stijgen. De stimulatie kan al optreden binnen 1 – 2 uur nadat het implantaat is toegediend. Hierdoor is het mogelijk dat de effecten van testosteron gerelateerde processen kunnen toenemen. Bij de meeste honden valt deze stijging niet op. Sommige reuen kunnen bijvoorbeeld drukker worden en (nog meer) typisch reuengedrag laten zien. Bij het merendeel van de reuen daalt het testosterongehalte na 9 – 21 dagen echter fors tot onder het vruchtbaarheidsniveau. Bij gebruik van het langwerkende implantaat kan dit langer duren, tot soms 45 dagen.
Zonder testosteron wordt ook de aanmaak van nieuwe spermacellen geremd en het libido (de ‘geslachtsdrift’) onderdrukt. De hond wordt daarmee onvruchtbaar en krijgt minder interesse in het vrouwelijke geslacht. De onvruchtbaarheid wordt bereikt vanaf 6 tot 9 weken na de eerste behandeling. Bij het langwerkende implantaat wordt onvruchtbaarheid bereikt vanaf 8 tot 12 weken na implantatie. Behandelde honden dienen daarom de eerste 9 (respectievelijk 12) weken na de behandeling weggehouden te worden bij loopse teefjes. Sommige honden worden rustiger en minder dominant wanneer het testosterongehalte is gedaald. Net als bij een chirurgische castratie hoeft dit echter niet altijd zo te zijn. In het algemeen geldt dat het blokkeren van testosteron niet altijd tot (de gewenste) effecten hoeft te leiden. Niet alle gedrag is testosteron gerelateerd! Zo blijft ongeveer 27,3% van de chirurgisch gecastreerde honden nog steeds seksueel gedrag vertonen eb dekken soms nog een loopse teef. Hetzelfde percentage kan worden verwacht bij toediening van het implantaat. Dekgedrag hoeft niets met vruchtbaarheid te maken te hebben. Het is goed daar vooraf bij stil te staan en u uitgebreid te laten voorlichten door uw dierenarts.
Het implantaat is oplosbaar en raakt na verloop van tijd vanzelf uitgewerkt. Het is hiermee mogelijk geworden een reu tijdelijk te castreren. De werkzaamheid van het middel is te controleren doordat de testikels van de reu na enkele weken (tot maanden, dit wisselt per reu) in grootte zullen afnemen, gemiddeld met ongeveer 30%. De duur van de onvruchtbaarheid is afhankelijk van de individuele gevoeligheid van het dier voor de werkzame stof, maar duurt minstens 6 of 12 maanden. Als het implantaat is uitgewerkt zal de testosteronconcentratie langzaam stijgen en komen reuengedrag en vruchtbaarheid weer langzaam terug.
Bron: Groepspraktijk dierenartsen Apeldoorn
1 november 2013
Johan
En toen stond Johan op Marktplaats…..een aandoenlijk oud mannetje waar dringend een ander mandje voor gezocht werd. Afgelopen dinsdag is hij op zijn laatste stekje aangekomen waar hij liefdevol is opgevangen door de reeds aanwezige roedel en waar hij zijn oude dag mag slijten. Johan is gisteren naar de dierenarts geweest nadat hij de eerste dagen heeft kunnen acclimatiseren tussen alle andere honden, hij is door iedereen geaccepteerd en hobbelt lekker rond, vooral de nieuwe luchtjes buiten vindt hij helemaal te gek. Johan zijn gebitje is ronduit vreselijk en zal dringend een behandeling nodig hebben, maar eerst moet hij kilootjes aankomen, hij weegt slechts 11.3 kilo en dat is echt te weinig voor zijn formaat. Er moet nog urine opgevangen worden omdat die getest moet gaan worden of het zo mager zijn en veel drinken van Johan een nierkwestie is. Maar daar meer over als het zover is. Hij is nu chemisch gecastreerd (hier zullen we nog een uitgebreid item aan wijden) want er loopt nog een teefje van 18 jaar rond dat niet meer gecastreerd kan worden. Johan is een beetje doof, heeft staar, is stram en wellicht dementerend, maar zolang hij gelukkig is kan hij zijn leventje leiden te midden van de andere honden. We houden je in de gaten Johan en zullen regelmatig een update plaatsen. De NVAW heeft ook besloten de gebitssanering te betalen zodra dit kan.
23 oktober 2013
De veiling is een groot succes geworden mede dankzij de bieders en de donateurs. We hebben een bedrag van 910 euro om de asielwindhonden te helpen. Bestuur van de NVAW dankt iedereen die heeft meegedaan!
17 september 2013
Als eerste natuurlijk heel hartelijk dank voor alle positieve reacties die zijn binnengekomen zowel per mail als in ons gastenboek over het opstarten van de NVAW.Diverse asielen hebben al aangegeven van onze diensten gebruik te willen maken zodra er een windhond binnen is en niet meer is opgehaald.Op de achtergrond wordt hard gewerkt aan o.a. een bankrekeningnummer, dit duurt helaas langer dan wij hadden verwacht, maar we verwachten dit volgende week binnen te hebben. Dus de mensen die al wilden doneren nog even geduld aub.Ook wordt er gewerkt aan een ‘’flitsveiling’’ om geld te generen zodat we wat in de kas hebben zodra er zich een windhond aandient.Uiteraard zijn wij ook heel blij met de kleinste donatie om deze honden een goede kans te geven op een warme mand binnen in huis en niet in een buitenkennel.
Wij houden u op de hoogte van verdere ontwikkelingen van onze vereniging, tot de volgende keer.
19 augustus 2013
Vandaag hebben wij gelukkig opdracht kunnen geven om het eerste asielwindhondje te laten castreren, het betreft Lunar uit het asiel in Zwolle!Dat er maar velen mogen volgen maar daar is uw steun heel hard bij nodig. Helpt u mee?