Jagers alert op stropers met windhonden: ‘Ze roeien de populatie uit’.

De vermeende stropers gingen ervandoor in een grijze terreinwagen. Inzet: de hond die ze bij IJzendijke achterlieten. ,,Ze was wat aan de magere kant, maar wordt hier goed verzorgd’’, zegt beheerster Annick van Grimbergen van het dierenasiel in Terneuzen. © Instagram Wijkagenten Sluis.

Jagers in Zeeuws-Vlaanderen zijn alert op buitenlandse wildstropers, die windhonden gebruiken om hazen te vangen. ,,Ze panikeren niet”, zegt Pieter (34), die een vuistslag kreeg toen het zaterdag tot een confrontatie kwam.

Vier dagen na de tik is de pijn nog niet helemaal weg. De in België woonachtige Pieter (‘liever geen achternaam in de krant’) liep een dikke kaak op en een lichte hersenschudding. Bloed liep over zijn wang. ,,Mentaal ben ik bijgekomen, maar ik heb nog steeds last van hoofdpijn.”

Met andere jagers hield hij zich zaterdag op in de buurt van IJzendijke. ,,We zagen vijf mannen met honden bezig op het land en gingen er meteen naartoe. Vier van hen stapten direct in de auto met buitenlands kenteken en één persoon bleef wachten, waarschijnlijk om de hond op te vangen, die nog buiten liep. Achter zijn rug hield hij iets verborgen, en ik wilde graag weten wat dat was. Was het een haas of een camera? Voordat ik het wist had ik een vuist in mijn gezicht.’’

Daarna ging het snel. De mannen maakten zich uit de voeten en gingen er met gierende banden vandoor, zonder de ene hond. ,,Ze reden als doodrijders met een snelheid van 150 kilometer door de polder”, zegt Eedenaar Guido Buzeijn, die getuige was. Hij, Pieter en de andere jagers bleven verbouwereerd achter, al maakten ze nog snel wat foto’s om te delen met de politie en andere jagers in de omgeving. Pieter: ,,Ze panikeerden niet, zelfs niet toen we fotografeerden.”

Video’s als gokspel

Pieter en Guido weten het zeker: de mannen die ze betrapten waren bezig met hare coursing, een traditie die in Engeland begon en daar sinds 2005 verboden is. Het is de bedoeling dat windhonden op hazen jagen en dat de achtervolgingen worden gefilmd. De video’s worden vervolgens gebruikt als spel, waarbij kijkers op internet kunnen gokken welke hond het snelst een haas te pakken heeft.

Zeeuws-Vlaanderen is bij de stropers in trek vanwege de vele uitgestrekte gebieden, waar ze in de luwte hun gang kunnen gaan. Vooral bij grauw weer. ,,Het gaat hen puur om de wedstrijd en de video, zeker niet om de hazen”, vertelt Pieter, die vaak in Nederland jaagt. ,,We vonden zaterdag een drachtige haas, die half was opgevreten. De melk liep er zo uit.’’

De buitenlandse stropers zijn hier dubbel in overtreding, zegt Guido. ,,In Nederland mag je sowieso niet met een windhond jagen en bovendien is de periode om hazen te mogen vangen al sinds 1 januari afgelopen.”

Vijf Britten kregen 8000 euro boete

Het fenomeen hare coursing is niet nieuw in Zeeuws-Vlaanderen. In 2017 werden drie Ieren en een Brit opgepakt, omdat ze bij Zaamslag beelden maakten van een windhond die op een haas joeg. In België kwam het in 2018 tot een rechtszaak tegen vijf Britten, die wegens een hazenjacht in Sint Laureins, net over de grens, 8000 euro boete kregen.

Erik Wille, voorzitter van de Wildbeheereenheid Generale Vrije Polders, reed de mannen destijds met enkele jagers klem op de E34. ,,Vanuit Zeeland zijn we twee weken geleden gewaarschuwd dat ze weer gezien zijn bij jullie”, zegt Wille. ,,Het is alarmfase 1. We patrouilleren dagelijks om te kijken of ze actief zijn bij ons in Meetjesland.”

De Vlaming is fel als het gaat om buitenlandse stropers. ,,Wij moeten er alles aan doen om de wildpopulatie in stand te houden. Het kan niet zo zijn dat er illegaal wordt gejaagd en dat daar ook nog eens geld mee wordt verdiend.”

,,Een paar weken geleden reed een landbouwer in ons gebied vier mannen in een Range Rover klem, omdat ze met windhonden op zijn land liepen”, zegt Ron van Pamelen van wildbeheereenheid De Wielingen. ,,Ze roeien de populatie uit en zorgen voor een hoop onrust.”

Bronvermelding: https://www.pzc.nl/sluis/jagers-alert-op-stropers-met-windhonden-ze-roeien-de-populatie-uit~aed6e2a5/