Politie pakt verdachten op van stroperij in Brabant.

NOS Nieuws

De politie heeft gisteren in Mill, Heesch en Wanroij drie mannen opgepakt. Ze worden verdacht van een strooptocht in het buitengebied bij het Brabantse dorp Mill, vorig jaar oktober. Na een achtervolging werden toen ook al vier stropers opgepakt.

De politie kreeg afgelopen najaar meldingen van mogelijke stroperij, meldt Omroep Brabant. Het verhaal was dat stropers met speciale lichtbakken de weilanden afspeurden naar dieren in het wild.

Als ze dieren op het spoor kwamen stuurden de stropers hun jachthonden erop af. Die joegen het wild op en brachten de dieren daarna volgens de politie “op gruwelijke wijze” om het leven. Er zijn politiefoto’s waarop te zien is dat hazen zijn gebeten en verscheurd door hazewindhonden.

Frontale botsing

Tijdens een nachtelijke controle op 17 oktober zagen politieagenten en boswachters twee verdachte auto’s door de bossen rijden. Toen de politie een stopteken gaf, ging een van die auto’s ervandoor. Tijdens de achtervolging botste de vluchtauto frontaal op een auto van de boswachters. Een 55-jarige man uit Den Bosch en een 62-jarige man uit Helmond werden, ondanks flink verzet, opgepakt. In hun auto werden vijftien gedode hazen met bijt- en scheurwonden aangetroffen.

De politie ging ondertussen achter de tweede auto aan, die na een korte achtervolging in een droge sloot belandde. De twee inzittenden uit Eindhoven (24 en 34 jaar) werden opgepakt.

Verder politieonderzoek leidde gisteren tot de aanhouding van een 45-jarige man uit Mill, een 46-jarige inwoner van Heesch en een man van 44 uit Wanroij.

Landelijke Inspectiedienst
Gelijktijdig met de aanhouding hebben inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming een controle gedaan op het naleven van de Wet Dieren en de Wet Natuurbescherming.

De zeven verdachten worden niet alleen verdacht van overtreding van die wetten. Ze zouden ook schuldig zijn aan het negeren van het stopteken, verzet en gevaarlijk rijden.

Zes hazewindhonden zijn in beslag genomen.

Bronvermelding: https://nos.nl/artikel/2464037-politie-pakt-verdachten-op-van-stroperij-in-brabant