Update aanhouding stropers Zaamslag 1 maart 2017

1 maart 2017 wordt er in Zaamslag, Gemeente Terneuzen melding gemaakt van stropen met lange honden op de open velden.
Als de politie ter plaatse komt loopt er 1 windhond in het veld en die heeft een haas te pakken.  6 Andere honden bevinden zich in de auto, een auto met een Ierse nummerplaat.
Alle honden worden in beslaggenomen en gaan naar een opslaghouder in afwachting van de uitspraak van de Officier van Justitie. De Officier van Justitie heeft het volgende besloten in deze zaak na een ZSM-uitspraak, waarbij zaken vaak in één dag worden afgehandeld. Van de 7 honden worden er 6 teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar. De hond die ze hadden zien jagen is verbeurd verklaard.  Over de overige honden kon men geen bewijs aanleveren dat deze deel uit maakten van de jacht.

Na een gesprek met de politie Terneuzen bleek het ook om een iets andere vorm van stropen te gaan en wel de “Illegal Hare coursing”. Een vorm van vermaak, sport waarbij er veel geld omgaat door middel van gokken. Hare coursing is sinds 2004 een illegale activiteit met uitzondering van 3 landen waaronder Ierland. Daar hebben ze echter ook te maken met de illegale vorm van deze sport , in de open velden, die veel voorkomt. Tijdens de gang van de hond achter de haas werden er filmopnamen gemaakt en deze zijn ergens in Ierland live te zien en kan men gaan gokken via een bookmaker. In december 2016 was er van deze illegale activiteit ook al melding gemaakt vanuit België, Eeklo provincie Oost-Vlaanderen. En in Ierland zelf spreekt men van een grote toename van het “illegal Hare coursing”. In het jaar 2016 spreken ze in Lincolnshire van 120 % toename ten opzichte van het jaren 2014-2015.

De 6 honden worden opgehaald en Breeze blijft achter. Het dierenasiel dat de zorg van hem overneemt wordt geattendeerd door de opslaghouder van het bestaan van de NVAW. Ze nemen contact op met de vraag of ze Breeze mogen laten castreren en dit vergoed kunnen krijgen van de NVAW.
Daar hoeft de NVAW niet lang over na te denken en alles wordt in werking gezet. Als we de rekening ontvangen krijgen we ook meteen het heuglijke nieuws dat Breeze al mee is geweest op proef logeren en met succes, hij is sinds dinsdag officieel geadopteerd.

Voor Breeze is dit verhaal goed afgelopen, er zijn echter nog veel meer honden als Breeze.
Als u ziet dat er gestroopt wordt of op stropen lijkt met lange honden, meldt dit meteen bij 112.

Wilt u het werk van de NVAW steunen dan kan dit d.m.v. een donatie.
Rekeningnummer: NL20TRIO0197709540 tgv Nederlandse Vereniging Asiel Windhonden