Veroordeelde stroper krijgt zijn twee jachthonden terug.

Veroordeelde stroper krijgt zijn twee jachthonden terug.

Een 24-jarige Dordtenaar, die gisteren voor de tweede keer in een paar dagen tijd veroordeeld werd wegens stropen, moet zijn twee jachthonden terugkrijgen. Dat komt doordat de politierechter in Rotterdam gisteren niet wist dat de man maandag ook al door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld was tot 200 uur werkstraf en twee maanden voorlopige hechtenis.

De politierechter wist wel dat de zaak bij het hof speelde, maar kon de uitspraak in zijn computersysteem niet terugvinden. Hij vroeg de man nog wel naar de uitspraak, maar die weigerde wijselijk antwoord op die vraag te geven. De rechter moest er daarom vanuit gaan dat hij nog niet eerder veroordeeld was. Wel werd hij net als zijn 32-jarige neef en medeverdachte veroordeeld tot een geldboete van 1000 euro en een voorwaardelijke celstraf van twee weken.

Verrekijker

De neven zijn gesnapt in mei door de jachthouder van een net ingezaaid maisveld langs de Geerweg in Bleskensgraaf in de Alblasserwaard. Die zag ze met een verrekijker turen naar hun twee jachthonden, die een haas achterna renden. Door snel manoeuvreren wist de langoor te ontkomen aan de roofdieren. De getuige hoorde de stropers de beesten ophitsen en schakelde de politie in. Die hield de Dordtenaren in het bijzijn van hun opa vlakbij in hun auto aan en nam de honden in beslag.

Dat je zo’n hond niet eens mag uitlaten, begrijp ik echt niet

,,Klinkklare onzin,” reageerden de neven in koor op de beschuldiging. Maar de politie had een drone de lucht ingestuurd en op het jachtterrein renspoorpatronen gezien, die de illegale jacht aantoonden. De stropers zeiden dat ze met hun ook in de rechtszaal aanwezige opa hondenvoer wilden kopen bij de Boerenbond in Oud-Alblas. Maar die was gesloten en toen besloten ze even de honden uit te laten bij Bleskensgraaf. ,,Dat je zo’n hond niet eens mag uitlaten, begrijp ik echt niet”, zei de jongste geagiteerd.

Betrapt

Volgens de aanklager maken beiden deel uit van een groep, die regelmatig met jachthonden stroopt. Ze memoreerde dat de jongste eerder al is veroordeeld voor een vergelijkbaar vergrijp en eiste tegen beiden voor de overtreding van de Wet Natuurbescherming 40 uur werkstraf en verbeurdverklaring van de hazewindhonden.

Die veroordeling was echter nog niet onherroepelijk, tot het hof maandag uitspraak deed.

Omdat de rechter niet van een eerdere veroordeling uitging, besloot hij de honden terug aan de eigenaren te geven en te volstaan met een geldboete. Onbekend is of justitie beroep aantekent tegen het vonnis.

In de zaak waarin het hof uitspraak deed, werd de Dordtenaar samen met zijn 48-jarige vader veroordeeld. De mannen waren betrapt bij jachtpartijen in onder meer de Biesbosch, Bleskensgraaf, Giessenburg, Moerdijk en Zevenbergen. Ze liepen tegen de lamp toen ze in ‘s-Gravendeel op pad gingen met een hazewindhond.

Bronvermelding: https://www.ad.nl/dordrecht/veroordeelde-stroper-krijgt-zijn-twee-jachthonden-terug~a8c50dd5/